TEKRARLAYAN GEBELİK KAYBI

 

Tekrarlayan Gebelik Kaybı Nedir?

Gebelik kaybı,  gebeliğin 20 haftadan önce sonlanmasına denir. Bir kadının, 3 veya daha fazla gebelik kaybı yaşamasına ise tekrarlayan gebelik kaybı denir. Bazı bilim çevreleri ise bunu iki ve daha fazla gebelik kaybı olarak tanımlar.

Tekrarlayan Gebelik Kayıplarının Nedenleri Nelerdir?

Bebekte Kromozom Problemleri:  Hücrelerde kromozom dediğimiz genetik yapılar vardır. Bu genetik yapılar hücrelerin yönetim merkezidir. Her insanda normalde 46 kromozom bulunur. Bu kromozomlarda sayısal veya yapısal problemler, gebelik kayıplarına yol açabilir. Bu durum genelde, yeni canlı oluşurken, yani bebek oluşurken,  tesadüfi olarak ortaya çıkar. Ancak nadiren de anne veya babanın sahip olduğu kromozom bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkar. Bu durum yaşı ileri annelerde daha çok görülür.

Rahimde yapısal problemler: Bilindiği gibi bebek anne rahim iç boşluğunda yerleşir ve orada büyür. Rahim iç yapısını bozan, rahimde perde, rahim iç zarında yapışıklık veya ur gibi problemler de düşüğe yol açabilir.

Otoimmün Hastalıklar: Bilindiği gibi vücudumuzun bağışıklık sistemi, mikroplarla savaşarak bizi enfeksiyonlardan korur. Bu sistemin yanlışlıkla vücudumuzdaki sağlıklı hücrelere ve dokulara saldırmasına otoimmün hastalık denir. İşte bu hastalıklar gebelik kayıplarına neden olabilir.

Şeker hastalığı, guatr, hormonal problemler ve kan pıhtılaşma problemleri gibi sağlık sorunları da gebelik kayıplarına yol açabilir.

Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Nasıl Araştırılır?

Doktorlar öncelikle hastadan gebelik kayıpları ile ilgili ayrıntılı bilgi alır. Gebelik kayıplarının oluştuğu hafta, bebeğin canlı olup olmadığı, genel sağlık problemleri ve benzeri konular hakkında derinlemesine sorular sorulur.

Jinekolojik ve ultarasonografik muayene yapılır. Böylece rahimin iç ve dış yapısı hakkında fikir sahibi olunur.

Kan testleri yapılır. Kan testlerinde, otoimmün hastalıklar, kan pıhtılaşma hastalıkları, guatr ve şeker gibi hormonal hastalıklar araştırılır.

Ayrıca rahim filmi ve gerekirse histeroskopi denilen işlemler ile rahim iç yapısı ve rahimi kanallara bağlayan tüplerin yapısı araştırılır. Histeroskopide çok ince bir kamera ile vajinal yoldan rahim içine girilir ve rahim iç boşluğu direkt gözle incelenir.

Anne ve babaya ait kromozom yapıları araştırılır, yani genetik test yapılır.

Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Nasıl Tedavi Edilir?

Tekrarlayan gebelik kayıplarının yaklaşık yarısında bir sebep bulunmaz. Şayet gebelik kaybına yol açacak bir sebep bulunursa ona yönelik tedavi verilerek başarılı bir gebelik geçirme şansı arttırılır. Örneğin, rahim iç yapısında problem var ise bu ameliyatla düzeltilir. Bağışıklık sistemi ile ilgili sebepler, guatr gibi hormonal sebepler ilaçla tedavi edilir.

Gebelik Kaybını Engellemek için Ailenin Yapabilecekleri?

Tekrar edecek bir gebelik kaybını kesin olarak engellemek maalesef mümkün değildir. Ancak bir sonraki gebelikte başarı şansını arttırmak için, ideal kiloya ulaşmak, sağlıklı beslenmek, sigara, alkol ve kafeinden uzak durmak, egzersiz yapmak, hobiler edinmek ve stresten uzak durmak, faydalı olacaktır.

Tekrarlayan Gebelik Kaybı Yaşayanlar Bir gün Çocuk Sahibi Olur mu?

Evet, çoğu ileride çocuk sahibi olur. Ortalama olarak 5 yıl içinde yaklaşık %70-75’i çocuk sahibi olur.

Tekrarlayan gebelik kaybı yaşayanların maalesef ağır psikolojik yük altındadır, destek gruplarından veya profesyonel danışmanlardan zaman zaman yardım almaları iyi olacaktır. Benzer durumda olan çiftlerle bir araya gelmek, özellikle aynı durumları yaşayan ve sonrasında bebek sahibi olan ailelerle iletişim çok faydalı olacaktır.

 

TEKRARLAYAN GEBELİK KAYBI YAŞAYAN BİR KADINDA YAŞINA GÖRE BİR SONRAKİ GEBELİĞİN SAĞLIKLI DEVAM ETME İHTİMALİ

YAŞ

GEBELİK KAYBI SAYISI

2

3

4

5

20

%92

%90

%88

%85

25

%89

%86

%82

%79

30

%84

%80

%76

%71

35

%77

%73

%68

%62

40

%69

%64

%58

%52