Bebeğin Boynuna Kordon Dolanması


Boyuna kordon dolanması, bebeğin göbek kordonunun boyun etrafını 360 derece sarmasıdır. Bu gebelik veya doğum sırasında oluşabilir. Göbek kordon, boyun etrafında bazen sadece bir tur atar, bazen ise çok daha fazla sayıda tur atabilir. Göbek kordonu bebeğinin yaşam kaynağıdır.  Bebeğe ihtiyaç duyduğu, oksijen ve besin maddelerini taşır. Doğal olarak bebeğin göbek kordonu ile ilgili problemler anneleri çok endişelendirir. Ancak çoğu zaman boyunda kordon dolanması bebek için tehlikeli değildir. Bebeğin boynuna kordon dolanması yaklaşık 3 gebelikten birinde görülür. Ve bu bebekler çoğunlukla sağlıklı doğar.          Ancak kordon çok sayıda, örneğin 3-4 ya da daha fazla sayıda tur attığında ve/veya boyun etrafında kilitlendiğinde bu durum önemli olabilir  ve yakından takip edilmelidir.
Boyuna kordon dolanması genelde tamamen tesadüfidir. Suyu fazla olan veya göbek kordonu normalden uzun olan gebelerde bu durum daha sık görülür. Gebeler, yapacakları ters bir hareketle bu duruma yol açacaklarından genelde korkarlar. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değildir.
Boyuna kordon dolanması,  genelde doğum esnasında teşhis edilse de, bazen renkli doppler ultrason muayenesi ile doğum öncesi gebelik takibinde de saptanabilir.
Doğum önces, boyun etrafında kordonun 1-2 tur attığı ultrasonla saptandığında, genelde özel takip önerilmez. Doğum ve sezaryen esnasında, bebek solunuma başlamadan önce dolanmış kordon, yavaşça kafa etrafından sıyrılır. Ve bu durum bebeklerde problem yaratmaz.
Ancak, ultrasonda kordonun, boyun etrafında, 3-4 veya daha fazla tur attığı saptandığında,
bebeğin doğum öncesi ve doğum esnasında yakından takip edilmesi gerekebilir. Bebeğin kordon boyu normalden kısa tahmin ediliyor ise bu durum daha da fazla önem arz eder.