KIZLIK ZARI MUAYENESİ


Kızlık zarı nedir?

Kızlık Zarı, ortasında bir delik bulunan, küçük dudakların yaklaşık 1- 1,5 cm gerisinde vajina girişinde, zarımsı yapıdır. Bu yapının dış tarafı daha çok deri kıvamında, vajinaya bakan iç kısmı ise mukoza kıvamındadır. Ortasında bulunan delik yardımıyla içeride biriken vajinal salgılar ve adet kanaması dışarıya akar.

Kızlık zarının tipleri nelerdir?

Ortada yer alan açıklığın şekli ve yerleşimi her bayanda değişiklik gösterir. Bu nedenle kızlık zarının tiplerinden bahsedilir.  En sık gördüğümüz tip, halka şeklinde olanıdır. Diğer sık görülen tipler; yarım ay şeklinde olan kızlık zarı ve ortasında bölme olan kızlık zarıdır. Çok nadiren de içinde birçok delik bulunan, elek tarzındaki kızlık zarı görülür. Bir diğer tip ise, imperfore hymen dediğimiz,  kızlık zarının ortasında delik bulunmaması durumudur. Bu durumda, kız ergenliğe ulaştığında, adet kanamasının dışarı akması engelleneceğinden dolayı, biriken kan ağrılara yol açar. Bu sorunu gidermek için ufak bir cerrahi bir müdahale ile zara normal büyüklükte bir delik açılır. Ayrıca her doğan 1000 kız çocuğundan birinde, doğumsal olarak kızlık zarı bulunmamaktadır.

Kızlık Zarı Nasıl Yırtılır?

Kızlık zarı, genelde ilk cinsel ilişki esnasında, penisin vajene girişiyle beraber, ortasındaki deliğin genişlemesi ile bir ya da birkaç yerden yırtılır. Kişinin kendi parmağının, arkadaşının parmağının, yabancı cisimlerin veya penis ucunun çok az girmesi de kızlık zarının yırtılmasına neden olabilir. Çok nadiren de, bir cisim üstüne şiddetli düşmeler, aşırı zorlayıcı sportif hareketler, genital bölge travmaları, sürtünme tarzı ilişki esansında da zar yırtılabilir.

Kızılık zarı kanaması ne kadar olur?

Eski Türk filmlerinde, tamamen kana bulanmış çarşaflar gösterilerek,  bir nesil üzerinde, gerdek gecesi ile ilgili ciddi bir korku yaratılmıştır. Oysa kanama değişik miktarlarda olabilir ve genelde tahmin edilenden azdır.  Eğer kanlanması yoğun bir yerden yırtılma olursa veya aşırı kalın, etli zar yapısı mevcutsa, kanama daha belirgindir. Ancak kanlanması az olan bölgede meydana gelen yırtılma durumunda kanama fark edilmeyecek kadar az olabilir. Bu gibi durumlarda kanama, ilişki sonrasında, genital bölgenin, penisin bir peçete veya bezle silinmesi esnasında anlaşılabilir. Kanama genelde kısa sürer ve kendiliğinden geçer. Bazen kanama, az az birkaç hafta sürebilir.

Kızlık zarı kanaması bekaretin ispatı mıdır?

Kadınların bir kısmında kızlık zarı esnek olabilir ve ortadaki delik büyüyebildiği için penis içeri girdiğinde yırtılma olmayabilir. Ayrıca zar damarsız bir bölgeden yırtılır ise yine kanama olmayabilir. Yine kızlık zarının ortasındaki delik, penisin girmesine müsaade edecek kadar geniş olabilir. Çok nadiren de doğuştan kızlık zarı bulunmayabilir. İşte tüm bu durumlarda ilk ilişki esnasında kanama olmayabilir. O nedenle ilk ilişki esansında kanama olmaması, o kızın bakire olmadığı anlamına gelmez. Yapılan araştırmalar; %25-40 olguda, ilk ilişkide kanama olmadığını göstermiştir.

Kızlık zarı muayenesi neden yapılır?

Kızlık zarının durumunu öğrenmek için yapılan bu muayene, genelde kişisel endişe ve merak nedeniyle yapılmaktadır. Çocukken veya genç kızken yaşanmış bazı olaylar, yüksekten düşme, mastürbasyon, çarpma ve benzeri olaylar sonrasında meydana gelen adet benzeri kanamalar, kızlık zarının yırtıldığı yönünde endişelere yol açar. Ayrıca gerdek gecesi endişesi ile bu muayeneye başvuranlar da bulunmaktadır. Gerdek gecesi endişesi bazen o kadar yoğun olur ki, hiçbir somut olay olmasa bile, kızlık zarı ile ilgili yoğun endişeler duyulabilir. Yine gerdek gecesi veya ilk cinsel deneyim yaşandığı halde kanama olmadığı için durumu merak eden çiftler, bu muayene için nadiren başvurur.  Endişe ve merak dışında ise; ağrılı cinsel ilişki, ilişkiye girememe, ergenlik dönemine girildiği halde adet görememe durumlarında da kızlık zarı muayenesi yapılabilir.

Kızlık zarı muayenesi nasıl yapılır?


Kızlık zarı muayenesi normal jinekolojik muayeneye benzemektedir. Hasta jinekolojik masaya yatırılır. Dış genital organda, küçük dudaklar aralanıp kızlık zarı,  gözle incelenerek muayene yapılır. Muayene sırasında doktor, kaymayı önlemek amacıyla, gazlı bez ile dudakları tutar, küçük dudakları yanlara doğru çekerek kızlık zarını daha net görür. Bazen de kızlık zarı daha derinde olabilir. Bu durumda ise, hasta ıkındırılarak kızlık zarı görülmeye çalışılır. Kızlık zarı muayenesi yaklaşık 1-2 dakika olup, muayene sırasında herhangi bir ağrı veya acı hissedilmez.

Kızlık zarı muayenesini kimler yaptırabilir?

Kızlık zarı muayenesini, 18 yaşını doldurmuş herkes kendi isteği ile yaptırabilir. Reşit olmayanların kızlık muayenesi ise, ebeveynleri ile beraber başvurduğunda ve kendileri de istekli olduklarında yapılır. REŞİT OLSUN VEYA OLMASIN; HİÇBİR BİREYE ZORLA KIZLIK ZARI MUAYENESİ YAPILAMAZ. Yani önemli nokta, muayene olanın bu konuda istekli olmasıdır. Adli kolluk kuvvetlerini ilgilendiren konularda ise, mevzuata uygun prosedürler uygulanır.

Kızlık Zarı Dikimi (Kızlık Zarı Tamiri) Nedir?

Kızlık zarı bir şekilde yırtılmış ise, kızlık zarı dikimi olarak da bilinen kızlık zarı tamiri işlemi uygulanabilir. Kızlık zarının onarılması, ilk cinsel ilişkisinde kan gelmesi amacıyla yapılan bir cerrahi operasyondur. Kızlık zarı dikimi, 'genital estetik' ameliyatları arasında yer almaktadır. Kızlık zarı dikimi kalıcı ve geçici yöntemler ile olabilmektedir.

Kızlık zarı muayenesi riskli midir?

Kızlık zarı muayenesi gözle bakma (görsel değerlendirme) ile yapılan bir muayenedir ve zarar verme olasılığı asla bulunulmaz.

Kızlık zarınızı kendiniz kontrol edebilir misiniz?

Aynayla bakarak kızlık zarı hakkında fikir olmaya çalışmak, oldukça sık başvurulan bir yöntemdir. Ancak kişinin kendi kendisine ayna ile bakarak kontrol etmesi mümkün değildir.  Kızlık zarı muayenesi mutlaka bir jinekolog doktor tarafından yapılmalıdır.