GEBELİKTE GRİP AŞISI

Grip ölümle bile sonlanabilecek ciddi bir rahatsızlıktır ve özellikle kış aylarında salgınlara yol açar. Grip genç, sağlıklı bireylerde ciddi sağlık problemlerine yol açmazken, yaşlılarda, bebeklerde, gebelerde ise durum biraz daha farklıdır ve grip ağır sonuçlara yol açabilmektedir.
Gripten korunmanın en etkili yolu grip aşısıdır. Grip aşısı yaklaşık %70-90 oranında güvenli ve etkili bir şekilde koruma sağlar. Grip aşısı tavuk yumurtasından elde edilir ve inaktif bir aşıdır. Yani canlı virüs içermez ve yapıldıktan yaklaşık 2 hafta sonra bağışıklık sağlar.
Özellikle gebeliğinin son aylarında gribe yakalanan gebeler, vücutta gebelik nedeniyle meydana gelen doğal gelişimler nedeniyle, (bağışıklık sistemi değşikliği, kalp ve ciğerlerin yükünün artması vb.) hastalığı genelde şiddetli geçirmekte ve bazen gebenin hastaneye yatması bile gerekmektedir. Çok nadiren grip, gebe ölümlerine bile yol açmaktadır. Gebelikte geçirilen ağır grip maalesef anne karnındaki bebeği de olumsuz etkileyebilir ve en sık görülen problem ise erken doğumdur.
Tüm bu nedenlerle, grip aşısı özellikle gebeliğinin son 6 ayı grip mevsimine denk gelecek gebeler başta olmak üzere, tüm gebelere önerilir. Birçok bilimsel dernek ve Dünya Sağlık Örgütü, gebeliği, grip aşısı yapılması gereken riskli grupta tanımlamaktadır. Uzun yıllardır milyonlarca gebe, grip aşısını güvenle uygulamıştır.
Grip aşısı gebeye uygulanırken, ayrıca doğacak bebekte aşılanmış olur. Çünkü grip aşısı doğan bebeği de yaklaşık 6 ay gribe karşı korur. Annede virüse karşı oluşan bağışıklık bebeğe de geçer. Ayrıca emziren annelerin de grip aşısı yapmasında sakınca yoktur. Bebekler doğumdan sonra ilk 6 ay gribe karşı aşılanamazlar. Ancak gebelik döneminde veya emzirme döneminde yapılan grip aşısı ile oluşan bağışıklık anne karındayken kan yoluyla, emzirme döneminde sütle bebeğe geçer.
Grip aşısı için en uygun zaman ekim ve kasım aylarıdır. Ancak gebeliğin ilk 3 ayı bu döneme denk geliyor ise aşı ertelenebilir. Bilimsel bir kısıtlama olmamasına rağmen birçok doktor gebeliğin ilk 3 ayında birçok ilaçtan kaçındığı gibi, grip aşısından da kaçınmaktadır.
Grip aşısı koldan kas içine yapılır. Grip aşısına bağlı halsizlik, ateş, kas ağrısı,  yorgunluk aşı yapıldıktan sonra 1-2 gün görülebilir ve normaldir. Grip aşının yapıldığı yerde hafif şişlik ve ağrı en sık görülen yan etkidir.